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Crescimento micelial in vitro de cinco linhagens de Agaricus bisporus submetidas a diferentes condições de temperatura - DOI: 10.4025/actasciagron.v32i1.333 Agronomy
Andrade, Meire Cristina Nogueira de; INPA; Chavari, João Lucas; UNESP; Minhoni, Marli Teixeira de Almeida; UNESP; Zied, Diego Cunha; UNESP.
Avaliou-se o crescimento micelial in vitro das linhagens ABI-05/03, ABI-06/04, ABI-04/02, ABI-06/05 e ABI-01/01 de Agaricus bisporus em meios de cultura sólidos à base de composto. As avaliações foram realizadas por meio de medições de quatro diâmetros das colônias, a cada 48h, durante 12 dias de incubação, no escuro, a 20 e 25ºC. O delineamento experimental foi o de blocos casualizados, com uso do teste de Tukey para a comparação das médias. Com base nos resultados obtidos, verificou-se que: o crescimento micelial de A. bisporus é influenciado pela temperatura de incubação; a temperatura de 25ºC foi mais favorável para o crescimento micelial de todas as linhagens de A. bisporus; na temperatura de 20ºC, o melhor crescimento foi...
Palavras-chave: 5.01.00.00-9 Agronomia champignon; Micélio; Cogumelo; Crescimento micelial; Linhagens champignon; Mycelium; Mushroom; Mycelium growth; Strains.
Ano: 2010 URL: http://periodicos.uem.br/ojs/index.php/ActaSciAgron/article/view/333
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Development of Colletotrichum gloeosporioides isolated from green pepper in different culture media, temperatures, and light regimes Scientia Agricola
Mello,Alexandre Furtado Silveira; Machado,Andressa Cristina Zamboni; Bedendo,Ivan Paulo.
Control of anthracnose in green pepper involves the use of resistant varieties and/or fungicides. The selection of varieties and efficient products demands great amounts of conidia as inoculum. It is thus necessary to optimize the production of Colletotrichum gloeosporioides conidia in the laboratory, establishing the best conditions for fungus development. The present study aimed at determining the most favorable culture media, temperature, and light conditions for the production of fungus inoculum. The fungus was isolated from green pepper fruits (Capsicum annuum L.) and transferred to four culture media (PDA, oat, filtered pepper extract, and autoclaved pepper extract), under different temperatures (15, 20, 25, 30, and 35ºC) and light conditions (24h...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Capsicum annuum; Anthracnose; Mycelium growth; Sporulation.
Ano: 2004 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0103-90162004000500013
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Digital monitoring of mycelium growth kinetics and vigor of shiitake (Lentinula edodes (Berk.) Pegler) on agar medium BJM
Montini,Renato Mamede de Castro; Passos,José Raimundo de Souza; Eira,Augusto Ferreira da.
The mycelium growth kinetics and vigor of shiitake (Lentinula edodes (Berk.) Pegler) strains LE 96/17, LE 98/51, LE 98/53, and LE 98/56 were studied under different agar medium compositions. The strains were from the mycological collection of the Módulo de Cogumelos, Faculdade de Ciências Agronômicas, Unesp-Botucatu, Brazil. Mycelium fragments from stock cultures were transferred to Petri dishes with Sawdust extract-Dextrose-Agar medium. The area of growth and vigor (density) of the mycelia were daily recorded with a digital camera, during incubation, until the complete colonization of the Petri dish. The images were analyzed by the freeware UTHSCSA ImageTool, v. 2.0, developed by the University of Texas Health Science Center, San Antonio. The kinetics of...
Tipo: Info:eu-repo/semantics/article Palavras-chave: Lentinula edodes; Shiitake; Substrate; Mycelium growth; Strains.
Ano: 2006 URL: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-83822006000100017
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